Što sve nudimo

Svatko je dobrodošao doći u Vrt, nešto naučiti o zanimljivim biljkama i pritom uživati u bojama, oblicima i mirisima, uz dužno poštivanje pravila ponašanja, tj. vrtnog reda. One, koji samostalno žele doznati nešto više o povijesti Vrta, njegovim zbirkama i biljakma općenito, brojne informacije mogu pronaći na web stranicama te u našim publikacijama, a za najradoznalije preporučujemo obilazak Vrta uz stručnu pratnju.

Za predškolarce, učenike i studente organiziramo radionice prema dogovoru, a povremeno se održavaju i umjetničke radionice poput slaganja slika od cvjetnih latica, izrade origamija, fotografiranja biljaka itd.

Za uspomenu na posjet Vrtu priredili smo brojne suvenire, od razglednica i lijepih blokova do majici, vrećica i kišobrana, koji su dostupni u izložbenom paviljonu, upravi Vrta te u kiosku na glavnom ulazu. U paviljonu je tijekom sezone moguće kupiti i posebne biljke poput velebitske degenije, tropskih paprati i biljki mesožderki.

U proljeće i jesen održava se prigodna rasprodaja bilja, koja obično traje dva dana. Na rasporodaji nudimo različite trajnice, manju količinu stakleničkog bilja te veće lončanice koje su prerasle i više nam ne stanu u staklenike.

U Vrtu je dozvoljeno ‘turističko’ fotografiranje, no svako profesionalno fotografiranje za privatne ili komercijalne svrhe moguće je samo uz znanje i dozvolu uprave Vrta, uz naplatu prema važećem cjeniku.

U Vrtu je također moguće snimanje kraćih reklama, najava i sl., te održavanje prezentacija, predavanja i skromnih domjenaka, uz dogovor s upravom Vrta te naplatu prema važećem CJENIKU.


Radionice koje povremeno nudimo tematski su povezane s biljkama, bez obzira radi li se o umjetničkim radionicama ili stručnim, tj. popularno-znanstvenim temama iz područja botanike, hortikulture i vrtlarstva. TRENUTNO NIJE MOGUĆE ODRŽAVANJE RADIONICA ZBOG NEDOSTATAKA OSOBLJA.

Osim stručnih i znanstvenih članaka koje objavljujemo u određenim časopisima, za posjetitelje smo priredili niz informativnih tekstova o Vrtu i zbirkama, koje možete naći na info-pločama u samom Vrtu, na ovim mrežnim stranicama te u tiskanom obliku vodiča i knjižica, koji su dostupni na upit te povremeno u izložbenom paviljonu i kisosku na ulazu u Vrt te u upravi Vrta. U pripremi su mali vodiči pojedinim zbirkama i botaničkim temama, npr. knjižice o najzanimljivijim stablima, biljkama mesožderkama, mesnaticama, proljetnicama, starim građevinama u Vrtu itd.

Svake godine Vrt posjećuju brojne skupine različitih dobnih uzrasta i interesa; djeca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, građani, laici i stručnjaci. Za takve skupine organiziramo obilazak Vrta u pratnji stručnog vodiča.

Vodiči su educirani i certificirani studenti biologije (agronomije, šumarstva), dok skupine građana, studente i stručne skupine vode djelatnici uprave Vrta – botaničari, stručni savjetnici.

Fotografiranje običnim foto-aparatima, ‘turistički’, dozvoljeno je na prostoru Vrta, uz poštivanje pravila ponašanja (Vrtnog reda). Fotografiranje i snimanje profesionalnom opremom nije dozvoljeno bez znanja uprave Vrta.

Svake godine organiziramo prigodnu proljetnu ili jesensku prodaju viška biljnog materijala. Tijekom godine vrtlari uzgajaju i razmnožavaju biljke iz Zbirke vrta (stakleničke biljke, vrtne trajnice, grmovi i stabla) kako bi se održao kontinuitet u broju i raznolikosti svojta Zbirke.

Budući da nismo rasadnik, ne izrađujemo detaljne popise viškova koji će biti stavljeni u prodaju pa takve infromacije ne nudimo prije rasprodaje. Datum rasprodaje uvijek je istaknut tjedan dana prije održavanja na našim mrežnim stranicama, FB stranicama te na ulazu u Vrt.

Želite li darovati novac za uređenje Vrta ili vrijednu biljku, alat, sredstva za uzgoj….rado ćemo prihvatiti vašu pomoć. Prikupljanje donacija je već desetljećima uobičajena praksa u mnogim botaničkim vrtovima diljem svijeta. Građani, posjetitelji ili pravne osobe mogu doprinijeti poboljšanju djelatnosti Vrta, a za uzvrat mogu  „posvojiti“  klupu ili biljku iz naše zbirke. Sredstva prikupljena posvajanjem koristimo za obnovu starih građevina, uređenje klupa, kupnju alata itd. Posvojenje biljke ili klupe odvija se prema određenoj proceduri i određenim iznosima donacije, ali može se donirati i manji iznos – svaka kuna će nam dobro doći!

U Vrtu se može unajmiti prostor za održavanje različitih, prikladnih događanja, od raznih prezentacija i izložbi do promocija, domjenaka pa čak i vjenčanja, za snimanja i fotografiranja reklama itd. Ovisno o potrebama i broju sudionika, može unajmiti bilo koji vanjski prostor, a za domjenke s većim brojem osoba, iznajmljuje se izložbeni paviljon i/ili vanjski prostor oko paviljona. Cijene najmova prikazane su u važećemCjenik 2024 a ako imate dodatna pitanja slobodno se obratite u upravu Vrta.

Pravila korištenja izložbenog paviljona (vremena, dovozi,pravila ponašanja….) i svi potrebni podatci o paviljonu (kapaciteti, opremljenost i sl.) te vanjskom prostoru oko paviljona opisani su u sažetoj BROŠURI.

Skip to content