Izložbe

 

Izložbe, predavanja i manifestacije

U nastojanjima da što bolje predočimo djelatnosti Vrta i populariziramo znanstvene discipline povezane s biljkama, važne su i vrijedne naše izložbe s botaničkim temama, uglavnom namijenjene najbrojnijim posjetiteljima – učenicima osnovnih škola. Izložbe priređujemo od 2007., kad je obnovljen izložbeni paviljon, koji je trenutno jedini izložbeni i edukacijski prostor u Vrtu. Do obnove paviljona, izložbe povodom obilježavanja 115. i 120. obljetnice Vrta te predstavljanje obnove građevina, odvijale su se na otvorenom ili u središnjem dijelu izložbenog staklenika.

Izložba umjetničkih radova

Od 16. svibnja do 1. lipnja 2024. u izložbenom paviljonu predstavljamo izložbu akvarela

‘Ples cvjetnih boja’ umjetnice Davorke Androić.
Akvareli su nadahnuti biljkama i vizurama Botaničkog vrta.

Povremeno će biti održane i radionice izrade akvarela pod vodstvom autorice.

Izložba je dostupna od srijede do nedjelje
od 12.00 do 18.00 sati.

5

2008. Velebitska degenija – simbol naše vrijedne flore. Izložbom je predstavljena naša najpoznatija endemična biljka, simbol vrijedne hrvatske flore i naših planina te program ex situ zaštite naših zaštićenih biljnih svojti kroz licencirani uzgoj i prodaju.

5

2008. Bonsai izložba. U suradnji s Bonsai klubom Zagreb izložili smo najljepše primjerke naših bonsai majstora te prikazali neke od tajni ove drevne hortikulturne vještine i zanata.

5

2008/9. Deus creavit, Linnaeus disposuit! : Život i djelo Carla Linneausa i njegovih učenika. Prikazani su život i djelo Carla von Linnéa na tristotu godišnjicu njegova rođenja.

5

2008/9. List. Izložba se bavi listom, najvažnijim biljnim organom: njegovim ulogama, morfologijom i anatomijom, a namijenjena je osnovnoškolcima.

5

2008/9. Otisci:prst, šapa, list… Izložba je postavljena povodom obilježavanja 150-te obljetnice rođenja Ivana Vučetića, izumitelja sistematizacije otisaka prstiju.

5

2009. 120 godina Botaničkog vrta PMF-a. Na izložbi je prikazan osnutak Vrta te njegovo neprekinuto djelovanje tijekom 120 godina.

5

2010. Botanički vrtovi i arboretumi Hrvatske – čuvari zbirki živih biljaka. U suradnji s kolegama iz drugih botaničkih vrtova, arboretuma i zbirki Hrvatske prikazana je povijest i djelatnost tih vrtova.

5

2011. Čudesna šuma. Povodom Međunarodne godine šuma prikazali smo šumski ekosustav i njegov značaj za život na Zemlji, a izložba je namijenjena prvenstveno mališanima.

5

2012. Proljeće u čudesnoj šumi. Kao nastavak na prethodnu izložbu, prikazana je šuma u proljeće, s naglaskom na brojne proljetnice koje uzgajamo u Vrtu.

5

2013. U Hrvatskoj se fura NATURA – hrvatska kockica u europskoj slagalici. Izložba je priređena povodom nastupanja na snagu NATURA 2000 programa zaštite, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode.

5

2014/5. Vert za biline – izložba fotografija Vrta od osnutka do Drugog svjetskog rata. Kroz uvećane stare fotografije i opise prikazan je život Vrta od 1889. do 1939.

5

2016./7. Mesožderke napadaju! Izložba biljki mesožderki na kojoj su prikazani najvažniji rodovi te zanimljivosti vezane uz različite mehanizme privlačenja i ‘hvatanja’ kukaca. Prikazane su i izvorne fotografije glavnog autora izložbe, našeg suradnika i stručnjaka za kukcojedne biljke, Williama Teocchia.

5

2017. održana je izložba ‘Botanička ilustracija’, na kojoj su izložene ilustracije i slike biljaka izrađene tijekom likovne kolonije u Vrtu. U prigodnom predavanju istaknuti austrijsko-njemački botaničar W. Lack govorio je o povijesti i važnosti ove discipline za prirodoslovlje.

Uz izložbe i radionice, u paviljonu se često održavaju stručna i popularna predavanja te predstavljanje knjiga s različitim temama vezanim za Vrt, botaniku, hortikulturu i srodna područja. Predavanja su otvorena javnosti, a najčešće ih vežemo za određena događanja ili datume, poput Dana planeta Zemlje, Dana biološke raznolikosti, Dana četvrti Donji grad, u sklopu Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, Floraarta itd. Prigodna predavanja posebno su istaknuta i najavljena na internetu, a često i kroz tv i radio priloge.
Povremeno se u paviljonu odvijaju stručni skupovi, radionice i sastanci skupina, udruga i sekcija koje djeluju u području biologije i ostalih prirodnih znanosti, a uključene su u djelatnosti kojima se bavi i Vrt. To su, primjerice, sastanci sekcije Hrvatskog botaničkog društva, uredništva znanstvenih i popularizacijskih časopisa, školski aktivi biologije i prirode, stručne radionice ekspertnih skupina IUCN-a itd.
Od 1969. povezani smo i surađujemo s organizatorima čuvene zagrebačke izložbe cvijeća Floraart, kad je Vrt prvi puta izlagao izloške iz Zbirke, a u nekoliko navrata su nam dodijeljene nagrade. Danas je suradnja uspostavljena na stručnoj razini pa se sva predavanja u sklopu Floraart-a odvijaju u našem izložbenom paviljonu.

Predavanja i radionice odvijaju se tijekom čitave sezone, a najvećim brojem u sklopu manifestacija koje obilježavamo u Vrtu. Ističemo najvažniju: Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskekoja se od 2011. redovito održava u svibnju diljem Hrvatske. Manifestaciju organizira Sekcija botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki pri HRVATSKOM BOTANIČKOM DRUŠTVU, a cilj joj je predstavljanje naših botaničkih zbirki, podizanje svijesti kod njihovih vlasnika i javnosti, popularizacija djelatnosti, očuvanje okoliša itd. Svake godine sve se više vrtova uključuje u ovu manifestaciju, koja je postala prepoznata kod naših posjetitelja te privlači velik interes medija. Zahvaljujući velikom trudu pojedinaca – zaposlenika koji vode vrijedne zbirke, pojedini vrtovi bit će obnovljeni zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova.
Više o Tjednu pročitajte u objavljenim člancima dr. sc. Sanje Kovačić: Hrvatski botanicki vrtovi, (pdf) Prvi TBVAH (pdf).

Skip to content