Publikacije i suveniri

Publikacije 

Osim stručnih i znanstvenih članaka koje objavljujemo u određenim časopisima, za posjetitelje smo priredili niz informativnih tekstova o Vrtu i zbirkama, koje možete naći na info-pločama u samom Vrtu, na ovim mrežnim stranicama te u tiskanom obliku vodiča i knjižica, koji su dostupni u izložbenom paviljonu (povremeno u kisosku na glavnom ulazu te u upravi Vrta). U pripremi su mali vodiči pojedinim zbirkama i botaničkim temama, npr. knjižice o najzanimljivijim stablima, biljkama mesožderkama, mesnaticama, proljetnicama, starim građevinama u Vrtu itd.

 ‘Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta: obilazak za prolaznika, šetača i ljubitelja’ vodič je kroz Botanički vrt, kojega smo napisali 2014. godine i predstavili na svečanosti obilježavanja 125. obljetnice Vrta. U modernijem pristupu prilagođenom posjetiteljima ovisno o vremenu kojega mogu posvetiti Vrtu, prikazujemo pedeset odabranih znamenitosti, od pojedinih biljka do zbirki i građevina Vrta. Autori vodiča su botaničari, djelatnici uprave Vrta. Dostupan je na engleskom jeziku.

U međuvremenu smo rekonstruirali mnoge nasade i dijelove Vrta koji su opisani u vodiču pa je knjižica na engleskom jeziku dotupna po sniženoj cijeni.

Iz predgovora

Kako se s vremenom mijenjaju i interesi i način života, tako je ovaj najnoviji Vodič namijenjen posjetiteljima 21. stoljeća: ljudima kojima je vrijeme dragocjeno i ograničeno, koji se ne mogu dugo zadržati na jednome mjestu i moraju žuriti dalje, ali još uvijek vole prirodu, biljke i vrtove. Za Vas smo u ovome Vodiču osmislili tri oblika šetnje našim Vrtom. Ako ste samo u prolazu, čekate primjerice presjedanje na sljedeći vlak na obližnjem Glavnom željezničkom kolodvoru, i imate tek nešto više od 45 minuta vremena, Vama je namijenjena Crvena staza – Staza za prolaznika. Požurit ćete slijedeći crvene točke i obići Botanički vrt razgledavši petnaestak njegovih najznačajnijih znamenitosti. Ostatak ćete pročitati u vlaku. Imate li na raspolaganju sat ili dva, odaberite Plavu stazu – Stazu za šetača. Ona će Vas provesti širim krugom kroz Vrt i uputiti da zastanete na tridesetak

zanimljivih točaka. Ako si, naposljetku, za razgledavanje možete priuštiti čitavo jutro ili ugodno poslijepodne, odaberite Zelenu stazu – Stazu za ljubitelja, ujedno najdužu. Šećući njome, zastat ćete na svim važnim mjestima u Vrtu: upoznat ćete naše zbirke hrvatske flore, nasade uresnica, vrijedne primjerke drveća i najzanimljivije građevine te razgledati izložbu koja je postavljena u izložbenome paviljonu. Pritom ćete stići i predahnuti na klupama u hladovini, zastati da čujete pjev ptičice, razmijeniti pokoju riječ s djelatnicima Vrta ili drugim posjetiteljima te razgledati ponudu naših suvenira. Na većini točaka, kojima Vas vode staze, dočekat će Vas i infoploče s kojih ćete moći saznati mnoštvo dodatnih zanimljivosti.

 

Urednica, dr.sc. Sanja Kovačić

‘Trideset zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore u uzgoju Botaničkog vrta PMF-a’ prva je u zamišljenom nizu knjižica – malih vodiča Zbirkom Botaničkog vrta. Stručna savjetnica, Dr. sc. Sanja Kovačić u ovom je djelu prikazala trideset odabranih biljaka naše flore koje se uzgajaju u Vrtu.

 

‘Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu’ je monografija objavljena o stotoj obljetnici utemeljenja Vrta. Autorica knjige je dr. Ljerka Regula-Bevilacqua, bivša upraviteljica Vrta. Knjiga je dostupna u knjižarama.

‘Izložbeni paviljon u Botaničkom vrtu’ malena je monografiju izdana 2007. prigodom svečanog otvorenja obnovljenog izložbenog paviljona. U knjizi su iznesene mnoge zanimljivosti o povijesti i složenom postupku obnove te građevine, sve to popraćeno mnoštvom korisnih fotografija. Autori monografije su ing. arh. konzervator Mladen Perušić i mr.sc. Biserka Juretić.

‘Flora Medvednice’ mali je vodič kroz biljni svijet Zagrebačke gore, namijenjen šetaču i ljubitelju prirode, rekreativcu i planinaru, svakom Zagrepčancu i njegovu gostu. Knjiga nas upoznaje s oko 250 vrsta najčešćih biljaka Medvednice s kojima se možemo susresti i na drugim brdskim područjima kontinentalne Hrvatske, što svakako pridonosi njezinoj upotrebljivosti i vrijednosti. Autori knjige su dr.sc. Sanja Kovačić i prof. dr. sc. Toni Nikolić. Dostupna je u knjižarama.

‘Flora jadranske obale i otoka’ vodič je koji prirodnjaku amateru nastoji približiti najvažnije predstavnike biljnog svijeta hrvatskog mediterana. Prikazano je 250 najčešćih vrsta razvrstanih u skupine: papratnjače, golosjemenjače, drvenaste kritosjemenjače (drveće, grmlje, penjačice), zeljaste kritosjemenjače (bijeli cvjetovi, žuti i narančasti cvjetovi, crveni i ružičasti cvjetovi, plavi i ljubičasti cvjetovi, zeleni i smeđi cvjetovi), trave, šiljevi i sitovi. Grupa autora, među kojima je i troje botaničara Vrta. Knjiga je dostupna u knjižarama.

Suveniri

Za uspomenu na posjet povremeno možete kupiti različite razglednice i suvenire iz naše skromne ponude; male i velike, za manje ili više novaca, od ukrasnih češera s naših stabala, razglednica i pisaćeg materijala do prigodnih majica i platnenih vrećica.

Skip to content