Djelatnosti

 

Moderni botanički vrtovi su akademska mjesta posvećena obrazovnom, stručnom i znanstveno-istraživačkom radu te zaštiti biljaka i prirode. Botanički vrtovi su ‘muzeji na otvorenom’, a ne obični javni parkovi.

Čime se bavimo

 

Osnovne zadaće i namjenu botaničkih vrtova već smo opisali, a tome možemo pridodati još jednu modernu definiciju, koja dobro opisuje čime se danas bavimo u botaničkim vrtovima;
Moderni botanički vrtovi su globalne riznice u vrijeme velikih ekoloških kriza, mjesta posvećena uzgoju, proučavanju i izlaganju dokumentiranih zbirki živih biljaka. Oni nisu samo turistička atrakcija, već istraživački centri i centri zaštite prirode, koji: su posvećeni razvoju, dokumentiranju, provjeri, održavanju, razmjeni, razmnožavanju i diseminaciji svojih zbirki biljaka i znanja,služe kao referentni centri za identifikaciju biljnih vrsta, registraciju kultivara, nomenklaturu (nazivoslovlje) te istraživačku botaniku, imaju veliku ulogu u zaštiti prirode, posebice rijetkih i ugroženih biljaka, ponekad kao posljednja utočišta za spas izumirućih vrsta.

Aktivnosti u botaničkim vrtovima, njihov opseg i broj, prije svega ovise o kadrovskim i financijskim mogućnostima: najznamenitiji botanički vrtovi u svijetu, poput njemačkog Botaničkog vrta i muzeja u berlinskom Dahlemu, britanskog Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu, američkog Botaničkog vrta Missouri itd., imaju velik broj odjela, ogromne zbirke, stotine zaposlenika i milijunske budžete te ih zaista smatramo pravim istraživačkim centrima. U manjim vrtovima mogućnosti su ograničene, ali svejedno imaju važnu ulogu u čuvanju zbirki vrijednih biljaka, edukaciji i zaštiti prirode. U takve vrtove se i sami ubrajamo pa se bavimo, u skladu s našim mogućnostima, svim osnovnim zadaćama iz navedenih definicija.
Osim čuvanja i razvijanja zbirki raznih biljaka, danas su nam najvažniji predstavnici naše flore, koja je vrlo bogata u europskim razmjerima. Sakupljanje biljaka u prirodi (uz sve potrebne dozvole Agencije za zaštitu prirode) te njihov uzgoj i uspostavljanje trajnih ex situ populacija u Vrtu, smatramo jednom od najvažnijih zadataka.
U suradnji s raznim institucijama u Hrvatskoj razmjenjujemo znanja i iskustva, s nastojanjem da se obnove stare i uspostave nove botaničke zbirke, a putem Konzorcija europskih botaničkih vrtova povezani smo s kolegama u Europi i svijetu. Sve što radimo u Vrtu također ima edukativni karakter: zaista je moguće ispričati priču gotovo o svakoj biljci, poslu i građevini i naučiti posjetitelje nešto novo. To može biti priča o važnosti livada, koje polako nestaju u Europi i Hrvatskoj, o ulozi pčela i drugih kukaca kao oprašivača, o otrovnim biljkama koje su ujedno izvori ljekovitih tvari, o našim endemičnim biljkama koje ne rastu nigdje drugdje u svijetu itd. Naša znanja prenosimo posjetiteljima izravno, tijekom obilaska Vrta s vodičem, na stručnim predavanjima i u brojnim tv i radio javljanjima, a posredno u našim informativnim tekstovima, publikacijama te izložbama. Korisne (i iskoristive) informacije dobivamo kroz povremena stručna i znanstvena istraživanja, a rezultate primjenjujemo za razvoj naših zbirki.

Skip to content