Radionice

Radionice

Radionice koje povremeno nudimo tematski su povezane s biljkama, bez obzira radi li se o umjetničkim radionicama ili stručnim, tj. popularno-znanstvenim temama iz područja botanike, hortikulture i vrtlarstva. Nažalost, za održavanje radionica nemamo stalno zaposlene edukatore, već samostalno i uz pomoć dobronamjernih vanjskih suradnika održavamo radionice prema dogovoru. Zbog epidemije Covid-19 tijekom 20221. i 2022.  godine te nedostatka educiranih studenata voditelja, održavanje radionica odgađa se za 2023.

SJEMENKE i FLANCI’ – vrtlarska radionica uzgoja biljčica

Namijenjena: djeci starijeg vrtićkog (5-6 godina) i mlađeg osnovnoškolskog (7-10 godina) uzrasta

Na radionici će se: jako zaprljati ruke! Miješat će se zemlja za sjetvu i puniti lončići, razgledavati i sijati različite vrste sjemenki, polijevati i rositi, pikirati, presađivati i rasađivati mlade biljčice, malo zapjevati i puno pričati… a nešto će se na kraju i odnijeti doma!

Što treba donijeti: Svakako treba doći u odjeći i obući koju nije šteta zaprljati, a dobro će doći i mali ručnik te jednokratne rukavice za djecu koja imaju poteškoća s kožom (atopijski dermatitis, svježe ranice, porezotine i ogrebotine). Ništa nećemo pisati, jer prljave ruke i čiste bilježnice ne idu zajedno!

Broj sudionika po radionici: 10 do (najviše!) 15

Odvija se: radnim danom (od najranije 9 h do najkasnije 13 h) u izložbenom paviljonu, u učionici ili plasteniku, kroz dva školska sata

‘SITNOZOR’ –  radionica botaničkog mikroskopiranja

Namijenjena: učenicima osnovnih i srednjih škola

Na radionici će se: upoznati građa i način rada svjetlosnog mikroskopa, uzeti uzorke iz Vrta, prirediti preparate i promatrati oku nevidljive dijelove biljaka i sićušna bića u kapi vode iz jezeraca i bazena

Što treba donijeti: znanstvenu i istraživačku znatiželju! Na radionici koristimo jedan mikroskop koji je digitalno spojen s projektorom – svi sudionici promatraju uzorke i preparate koje smo izradili te po želji bilježe viđeno crtežom na priređene papire

Broj sudionika po radionici: najviše 10 učenika

Odvija se: radnim danom (od najranije 9 h do najkasnije 13 h) u priređenoj prostoriji Botaničkog vrta

‘EKSPEDICIJA’ – tematski obilazak Vrta + radionica

Namijenjena: učenici osnovnih, srednjih škola i studenti (po dogovoru građanstvo).

Obilazak Botaničkog vrta PMF-a u sklopu jedne od ponuđenih tema. Primjeri tema su: Biljke cvjetnice, Četinjače i papratnjače, Oprašivanje i oprašivači, Čemu biljci služi boja, Ljekovite i korisne biljke, Kukcojedne biljke, Biljne vrste hrvatske flore, Endemi hrvatske flore, Zaštita flore i vegetacije, Evolucija biljnoga carstva, Algologija). Nakon obilaska, održava se kratka praktična ili pokazna radionica. Trajanje i sadržaj radionice ovisi o odabranoj temi i uzrastu (od 20-45 min), a najčešće obuhvaća grupno rješavanje pripremljenih zadataka.

Trajanje: 60-80 min

Broj sudionika po obilasku: 10 do 15.

Odvija se: radnim danom (od najranije 9 h do najkasnije 17 h) u Vrtu ili subotom od 10 do 16 h.

‘STAKLENI VRTIĆI’ – radionica izrade otvorenih terarija

Namijenjena: građanstvu, studentima i učenicima osnovnih i srednjih škola.

Na radionici će se: zaprljati ruke, naučiti osnove biologije otvorenih sobnih terarija i način uzdržavanja terarija, izraditi vlastiti stakleni terarij s pripremljenim materijalom (tri biljne vrste po odabiru od ponuđenih).

Što treba donijeti: puno dobre volje i entuzijazma! Svaki sudionik će dobiti pripremljeni materijal s osnovama uzgoja za svaku od odabranih vrsta kao i upute za održavanje svojih terarija.

Broj sudionika po radionici: najviše 10 osoba.

Odvija se: radnim danom s početkom radionice od 9 h do najkasnije 17 h ili subotom od 10 h u priređenoj prostoriji Botaničkog vrta. Radionica traje 90 minuta (dva školska sata).

Organiziranim grupama gdje je broj sudionika veći od 15, a žele sudjelovati na našim radionicama nudimo mogućnost kombiniranih radionica s obilaskom. Radionice ‘Sjemenke i flanci’, ‘Sitnozor’ i ‘Stakleni vrtići’ mogu se kombinirati s obilaskom Vrta ili tematskim obilaskom Vrta ‘Ekspedicija’.

Veća grupa će biti podijeljena u dvije skupine do maksimalno 15 sudionika. Prvih 45-60 minuta jedna skupina sudjeluje na radionici, dok je druga skupina na obilasku Vrta. Drugih 45-60 minuta skupine se zamijene. Ukupno trajanje kombiniranih radionica je od 90 do 120 minuta.

Cijena ovisi o odabranoj kombinaciji radionice i obilaska.

Skip to content