OTVARANJE VRTA ZA JAVNOST

Feb 28, 2023Obavijesti

SEZONA 2023.

Botanički vrt PMF-a otvara vrata javnosti u petak, 3. ožujka u 9.00 h

Radno vrijeme u ožujku bit će ponedjeljkom i utorkom od 9.00 do 14.30, a od srijede do nedjelje od 9.00 do 16.00 (do sumraka). Već u travnju produljujemo radno vrijeme do 19.00.

Nakon kratke zimske stanke, otvaramo vrata Vrta u petak u 9.00 sati. Snijeg, kiša i hladnoća ponešto su nam poremetili planove, no proljetnice su se i ove godine požurile zbog (dotada) tople zime. Tepisi šafrana i visibaba prekrivaju čitav Vrt, a tu su još i jaglaci, drijemovci, procjepak, šupaljke… Nakon njih uživat ćete u valu šumarica i kockavica, a već se naziru i ušiljeni vrhovi listova tisuća posađenih tulipana i sunovrata, fascinantnih kultivara kakvi u Zagrebu još nisu viđeni! U travnju i svibnju uživat ćete u rascvjetalim granama magnolija, trešanja, šljiva i jabuka, ali i nekih rijetkih stabala poput golubovaca (davidija). Potom slijedi Doba perunika: pet stotina novih i već dobro poznatih kultivara cvjetat će za vas, među kojima su po prvi puta i naši originalni križanci.

Opsežni radovi na uređenju pojedinih dijelova Vrta u punom su jeku: za vas smo priredili NOVA IZNENAĐENJA!

Od ove godine, prvi put u više od stotine godina, možete prošetati Alpinumom – najstarijom kamenjarom u Vrtu, koju je 1889. dizajnirao naš utemeljitelj, profesor Antun Heinz. Ova kamenjara pripada izvornom nacrtu Vrta iz doba njegova osnutka, dok su ostale podizane nakon Prvog i Drugog svjetskog rata. Prilikom obilaska Alpinuma molimo za oprez jer staze su uske i strme: krećite se polako i bez trčanja samo po označenim puteljcima, ne penjite se na kamenje i ne verite na stijene, te pazite na zapreke. Djeca uvijek moraju biti u pratnji odraslih!

Južni dio Sistematskog polja također dobiva novo lice. Oko gredica postavljamo kamene rubnjake od istarskog vapnenca, koji nisu fiksni pa će se gredice po potrebi moći preoblikovati. Kameni je rubnjak dovoljno širok i težak da se ne izvrće, a omogućit će nam jednostavnije i kvalitetnije održavanje gredica i staza između njih. Za dovršetak prve faze uređenja treba nam još desetak dana lijepoga vremena pa vas molimo za strpljenje. Na žalost, više naših vrijednih vrtlarica zaduženih za uređenje Sistematskog polja dugotrajno je odsutno pa će nam trebati više vremena za okopavanje i dodavanje nove zemlje. No, vrtlarski poslovi u svakom vrtu nikada ne staju, samo mogu biti brži ili sporiji, ovisno o vremenu, sredstvima i broju ruku!

U pripremi je otvaranje još jedne kamenjare – Submediteranske fitogeografske skupine, u jugozapadnom dijelu Vrta. Ova prostrana i niska kamenjara, građena između 1963. i 1965. godine, nikada nije bila dostupna javnosti, no prošle smo godine krenuli s prvom fazom uređenja staza za šetače. Po završetku radova na Sistematskom polju, ostaje nam na toj kamenjari ukopati cijevi za navodnjavanja, položiti odgovarajuće slojeve supstrata i naposljetku sipinu, što planiramo u idućih mjesec dana. Mnoge izvorno sađene biljne vrste u međuvremenu su, nažalost, prestarjele, ali planiramo sakupljanje i sadnju novih vrsta, i to onih koje su bolje prilagođene klimatskim promjenama kojima danas svjedočimo.

Kao i proteklih desetljeća, u kasno proljeće iz naših staklenika iznosimo lončanice, koje će biti tematski raspoređene na nekoliko mjesta u Vrtu: mala zbirka sredozemnog bilja uz ogradu Marulićevog trga, skupina fikusa (smokvenaca) na polju br. 7 prema izložbenom paviljonu, a skupina tropskih i suptropskih vrsta na polju br. 9 prema jezercima. Tu su i ogledni ‘kaslići’ s biljkama mesožderkama i mesnaticama s južne strane partera, te odmah iza njih stakleničke papratnjače i bromelijevke u skopu fernarija na polju br. 32.

U lipnju ćemo započeti planiranu obnovu Viktorijine kuće (kupolasti staklenik), koja će biti oličena te dobiva novi stakleni pokrov. Stoga ćemo divovski amazonski lopoč viktoriju pokušati uzgojiti u središnjem bazenu fontane, kako biste mogli uživati u njenim impresivnim listovima, a možda i pokojem cvijetu.

U izložbenom paviljonu, kao i prošle godine, priredit ćemo nekoliko izložbi u suradnji s Umjetničkom paviljonom u Zagrebu te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Pozvat ćemo vas i na lijepe koncerte, predavanja, predstavljanja knjiga… i svakako obilaske Vrta uz stručnu pratnju, barem u tradicionalnom Tjednu botaničkih vrtova!

Uz ovih nekoliko izdvojenih novosti, u Vrtu vas čeka više od 6000 različitih biljnih vrsta porijeklom iz svih krajeva svijeta, ali i mnogobrojne životinje kojima Vrt pruža zaklon i dom: pedesetak vrsta ptica, nekoliko vrsta šišmiša, desetci vrsta mrava, pčela, leptira i drugih oprašivača, zatim žabe, daždevnjaci i vodenjaci, te pokoji jež i vjeverica. Podsjećamo vas, zbog njihove smo zaštite i dobrobiti posljednjih godina uvelike smanjili košnju mehaničkim kosilicama!

Posjetite nas, uživajte u prirodi i ogromnoj biološkoj raznolikosti na samo 4 hektra u središtu Grada, naučite ponešto botanike, hortikulture, biologije, ekologije, usvojite i ponesite pokoju dobru ‘zelenu’ ideju i praksu! Jer, kao što je pisao naš prof. Heinz: Vrt nije samo plandovalište, već jedno veliko učilište. Molimo vas da prema Vrtu, biljkama i životinjama (pa i nama, njegovim djelatnicima!) budete obazrivi i da nam pomognete očuvati naše gradsko i nacionalno blago od bilo kakve devastacije.

Dobro nam došli!

dr. sc. Vanja Stamenković
voditelj Botaničkog vrta

IZLOŽBA

IZLOŽBA

IZLOŽBA ZAVRŠNIH RADOVA MATURANATAŠkole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu   Treću godinu za redom u suradnji...

read more
Koncert harfe

Koncert harfe

Koncert  u sklopu Zagrebačkog festivala harfe harfistice Doris Karamatić održat će se u izložbenom paviljonu u subotu 25....

read more
Skip to content