Izvješće o šteti

Jul 21, 2023Obavijesti

Priopćenje za javnost – dopuna 22. srpnja 2023.
Sažetak štete u Botaničkom vrtu PMF-a počinjene u olujama 19. i 21. srpnja

Olujno nevrijeme koje je zadesilo Zagreb u srijedu, 19. srpnja, pristiglo je do Vrta oko 16 sati. Čuvari su upozoreni nekoliko minuta prije da se približava vjetar uraganske snage te su odmah zatvorili Vrt i počeli upozoravati posjetitelje da se sklone u izložbeni paviljon. Srećom, u trenutku udara nevremena u Vrtu se nije nalazio velik broj posjetitelja i svi su na vrijeme pobjegli iz perivoja u sigurnost paviljona.

Osim nekoliko razbijenih stakala na staklenicima, na građevinama nije bilo ozbiljnije štete. Oštećeno je jedno službeno vozilo kolega s Botaničkog zavoda: grana javora doletjela je iz parka na Marulićevom trgu puta Vrta (Hrvatski državni arhiv) i razbila vjetrobransko staklo automobila.

 Čim se oluja stišala, tijekom prvog obilaska Vrta uočeni su mnogobrojni lomovi manjih i većih grana, nekoliko jače oštećenih stabala te mnoštvo prevrnutih velikih lončanica. Sljedećega jutra (četvrtak, 20. srpnja) svi prisutni zaposlenici Vrta započeli s čišćenjem površina i sanacijom štete, što se nastavlja danas, i trajat će nekoliko idućih dana.

Temeljitom inspekcijom perivoja utvrđena je šteta na stablima, kako slijedi: Osim obilja lišća i grančica, polomljeno je i podosta manjih grana pojedinih stabala. Lomovi velikih grana uočeni su na dvadesetak stabla. Lomovi debalaca uočeni su na starijim stablima topole, likvidambra, bon-bon stabla, omorike, manjeg kakijevca i jednog tulipanovca. Uresnoj vrbi uz južno jezerce polomljena su sva debalca, koja su u padu oštetila trajnice uz rub jezerca i na obližnjoj uresnoj gredici. Sva su navedena stabla starije dobi i meka drva s prethodnim redovnim sanacijama, no nisu mogla izdržati silinu udara vjetra veću od 100 km/h. Jedina u potpunosti stradala stabla su kultivirana forma smreke uz Alpinum, koja se zbog svoje vitkosti (prevelike visine u odnosu na promjer debla) prelomila na dva dijela te mali kakijevac koji je već prije bio orezivan zbog loma. Najstarija i najveća stabla u Vrtu (hrast lužnjak, bukve i platane) nisu oštećena, a također nije bilo niti jedne izvale stabla!

Krakotrajna oluja 21. srpnja bila je slabijeg intenziteta, ali s orkanskim udarima vjetra u smjeru zapada. Polomljeno je nekoliko većih grana lipa i javora, a na žalost došlo je do prijeloma debalca starog divljeg kestena na mjestu stare ozljede. Debalce je palo prema jugu na peoniarij, pri čemu je nastradalo mnoštvo uresnih trajnica, no vjerujemo da će se najveći dio oporaviti nakon sanacije.

Svako oštećenje bilo kojeg stabla u Botaničkom vrtu tužan je događaj, no ne smijemo se previše žaliti jer je Vrt u oluji mogao proći daleko gore. Djelomično se to može pripisati sreći, ali ipak ukazuje i na ispravnu filozofiju održavanja stabala, na čemu zahvaljujem našim višegodišnjim stručnim održavateljima, arboristima tvrtke ‘Urbani šumari’. Konstantna provjera zdravstvenog stanja, dijagnostika, liječenje, zalijevanje i orezivanje, te uopće holistički pristup njezi vrtnih stabala zasigurno su zaslužni da u oluji ove snage nije bilo izvaljenih primjeraka i većeg broja lomova, posebice na veteranskim stablima među kojima su neka zaista stogodišnjaci.

Naravno, konačnu riječ ipak ima priroda i u tom smislu nemoguće je postići apsolutnu sigurnost na urbanim stablima. U posljednjih 15 godina bilježimo stalni porast ekstremnih vremenskih događaja, od smjene suša i poplava do uraganskih vjetrova i udara gromova, a možemo očekivati samo sve veći broj takvih nepogoda. Tome se moramo prilagoditi, ali sigurno ne smanjenjem broja stabala u gradovima, već povećanjem kvalitete njege, a time i broja sigurnih stabala, koja su neizostavni regulator mikroklimatskih uvjeta.

 Svima koji su nam uputili lijepe riječi potpore i volje da pomognu u sanaciji štete najtoplije zahvaljujem. Velika hvala svim vrijednim djelatnicima Vrta, bez obzira na vrstu radnog mjesta, koji marljivo rade na čišćenju, kako bismo Vrt što prije otvorili građanstvu, te arboristima koji će ovih dana uklanjati najveća oštećenja na stablima. Nakon čišćenja slijede detaljni pregledi krošnji i uklanjanje zapetljanih slomljenih grana, i tek tada će Vrt ponovo biti siguran za posjetitelje. Nadamo se već od sredine idućeg tjedna!

 

U ime Botaničkog vrta PMF-a
dr. sc. Vanja Stamenković
voditelj Vrta

Radno vrijeme – Uskrs

Radno vrijeme – Uskrs

USKRS podsjećamo da je Vrt tradicionalno ZATVOREN za javnost na blagdan Uskrsa i Uskršnjeg ponedjeljka. Radno vrijeme u...

read more
Skip to content