POVIJEST Botanički vrt u Zagrebu najstariji je u Hrvatskoj Potrebu osnivanja botaničkog vrta u Zagrebu izrekao je 1876. tadašnji rektor Sveučilišta prof. S. Spevec, a ujedno je davao veliku podršku prof. B. Jirušu koji je nastojao da se ta zamisao provede u djelo. Profesor Jiruš je obavio mnoge predradove no 1886. vratio se u Prag. PROČITAJ VIŠE BOTANIČKI VRTOVI Čemu služe Botanički vrtovi? Botanički vrtovi, zajedno s drugim stručnim i znanstvenim institucijama,uvelike se posvećuju istraživanju, uzgoju i zaštiti autohtonih biljaka, informiranju i ekološkom obrazovanju, studenata i učenika, tako i ostalih posjetitelja Vrta. PROČITAJ VIŠE LOKACIJA Gdje se nalazimo? Botanički vrt PMF-a čini južni dio zagrebačke, donjogradske Zelene ili Lenucijeve potkove; prostire se od Miramarske ceste na istoku do Runjaninove ulice na zapadu, uz Mihanovićevu ulicu i Marulićev trg na sjeveru, dok mu južnu granicu čini željeznički nasip. PROČITAJ VIŠE VRTNI RED Muzej na otvorenom Vrt i njegov sadržaj (građevine, infrastruktura, biljke i životinje) zaštićeni su 1971. kao spomenik prirode i kulture te kao dio kulturnog dobra Republike Hrvatske (Zelena potkova). PROČITAJ VIŠE DJELATNICI Stručna briga o Vrtu Od samog osnutka Vrt pripada kategoriji sveučilišnih vrtova, što mu je odredilo prvu i osnovnu namjenu da služi sveučilišnoj nastavi i znanstvenom te stručnom radu. PROČITAJ VIŠE

Gdje se nalazimo?

Botanički vrt PMF-a čini južni dio Zelene ili Lenucijeve potkove; prostire se od Miramarske ceste na istoku do Runjaninove ulice na zapadu, uz Mihanovićevu ulicu i Marulićev trg na sjeveru, dok mu južnu granicu čini željeznički nasip.

Ulaz

Ulaz/Izlaz u Vrt za posjetitelje nalazi se nalazi se nasuprot križanja Mihanovićeve ulice s istočnom stranom Marulićeva trga, kod izložbenog staklenika. Ulaz je prilagođen ulasku osoba s posebnim potrebama, ali i dječjim kolicima te parkiranju bicikala.

Kako do nas?

Budući da se Botanički vrt nalazi u središtu grada, do njega se lako može doći pješice, jednostavno slijedeći parkove Zelene potkove prema jugu. Do ulaza od Ilice dovest će vas zapadni perivoji Zelene potkove: Trg Republike, Trg Mažuranića i Marulićev trg. Dolazak osobnim vozilima je otežan jer su parkirališna mjesta ograničena na okolne ulice i trgove, u prvoj parkirnoj zoni. Najbliža javna garaža Importanne centra nalazi se uz Hotel Esplanade, s ulazom iz ulice Grgura Ninskog. Stižete li u Zagreb vlakom, jednostavno od Glavnog kolodvora krenite prema zapadu Mihanovićevom ulicom. Do Botaničkog vrta dovest će vas tramvajske linije br. 2, 4 i 9, a još veći broj linija dostupan je u obližnjoj Savskoj cesti. Možete izaći na stanici ‘Botanički vrt’ u Mihanovićevoj ulici (istok) ili na stanici ‘Vodnikova ulica’ (zapad).

Radno vrijeme

Vrt je za posjetitelje otvoren od 1. travnja do 1. studenog svake godine (po potrebi, zbog lošeg vremena ili drugih tehničkih problema, otvaranje može biti odgođeno za tjedan dana). Za lijepa vremena Vrt otvaramo u ožujku, a sezonu produljujemo do prosinca. Vrt je otvoren i blagdanima, osim na Veliku Gospu (15. kolovoza), Sisvete i Uskrs.
U slučaju ekstremnog vremena Vrt se zatvara za javnost zbog sigurnosti!

Kraj radnog vremena označava zatvaranje ULAZA  i u tom razdoblju svi posjetitelji moraju napustiti Vrt.

RADNO VRIJEME (ZIMSKO MIROVANJE I ZATVARANJE VRTA ZA JAVNOST NASTUPAJU 23. STUDENOG)

Ponedjeljkom i utorkom: od 10.00 h do 15.00 h
Od srijede do nedjelje: od 10.00 h do 16.00 h

U VRTU ISTOVREMENO MOŽE BORAVITI NAJVIŠE 300 POSJETITELJA, sukladno preporukama Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Za dodatne informacije obratite se čuvaru na kiosku.

Bicikle, romobile i sl. OBAVEZNO ostaviti uz stalke na ulazu u Vrt (zapadno od kioska).

Dva čuvara u obilasku kontinuirano čuvaju Vrt – molimo pridržavajte se propisanih pravila ponašanja i Vrtnog reda (posebice u vezi uvođenja pasa, bicikala, ležanja na travi i sl.) te epidemioloških preporuka (nužni razmak, dezinfekcija ruku, jedna klupa samo za članove iste obitelji…).

people

ZIMSKO MIROVANJE

Botanički vrt zatvara se za javnost 23. studenog 2020. zbog zimskog mirovanja

JAVNE ZGRADE U VRTU

Izložbeni paviljon bit će otvoren za povremena događanja. Planirane izložbe odgađaju se za sljedeću godinu.

Javni zahod je obnovljen i otvoren za javnost. Molimo pridržavajte se epidemioloških uputa i perite ruke prije i nakon korištenja zahoda!

Viktorijina kuća (kupolasti staklenik) privremeno je nedostupan posjetiteljima zbog skučenosti prostora, ali bit će otvoren od srpnja kako bi se mogao razgledati divovski amazonski lopoč.

house

Plan Vrta

Na planu su označeni ulazi u Vrt te neke građevine: glavni ulaz (GU), pomoćni ulaz (PU), pješački most – istočni ulaz (MU), kolni ulaz (KU), upravna zgrada Vrta (UV), izložbeni paviljon (IP), informacijski kiosk (KI), javni zahod (WC) te željeznički nasip (HŽ). Detaljniji i veći plan Vrta s označenim poljima i dijelovima može se preuzeti na istaknutom linku.

Nacrt Botaničkog vrta

arrow_upward Skip to content