ZAHVALE POSVOJITELJIMA – DONATORIMA

Zahvala posvojiteljima – donatorima Botaničkog vrta PMF-a

 

Botanički vrt PMF-a srdačno zahvaljuje svim prošlogodišnjim i ovogodišnjim posvojiteljima biljaka i klupa te njihovim donacijama. Financijski zahtjevi funkcioniranja Vrta su veliki, a gradska godišnja dotacija predstavlja namjenska sredstva za redovito održavanje, što znači da tim novcem ne možemo financirati čitav niz aktivnosti i dobavu skupljih alata, strojeva, knjiga, računala itd. Stoga nam je svaki drugi oblik pomoći potreban i važan. Donacijama smo prošle godine kupili jedan nastavak za naš traktor i vrtlarski alat, a ove godine ćemo obaviti manje popravke na nekim građevinama koje su oštećene u ožujskom zemljotresu.

Svi donatori su nam jednako važni i svaka kuna dobrodošla, ali ističemo obitelj Jakšić i cijenimo njihovu dugogodišnju potporu posvajanjem najstarijeg stabla – starog hrasta lužnjaka (Quercus robur) na sistematskom polju.

Posebno se zahvaljujemo bračnom paru dr. Jan Hruška (su-osnivač poznate tvrtke za računalnu sigurnost Sophos) i Regula Voellm, na dosadašnjem posvojenju starih taksodija uz jezerca (Taxodium distichum) i velikodušnim donacijama u visini 13.000 kn. Dr. Hrušku stoga proglašavamo Zlatnim donatorom, a od ove godine i trajnim posvojiteljem australskog stribora ili volemije (Wollemia nobilis). Podsjećamo da je naš primjerak australskog stribora svečano zasađen 2014. u prisutnosti ambasadorice Australije, na dvadesetu godišnjicu otkrića tog ‘živog fosila’, ‘pinosaura’ i fascinantnog stabla te 125. godišnjicu utemeljenja Vrta.

dr. sc. Vanja Stamenković

SVEČANO OTVORENA SJENATA ŠETNICA PROF. ANTUNA HEINZA

U ponedjeljak 29. lipnja 2020. u 13.00 h svečano je otvorena Sjenata šetnica – nova južna ograda Botaničkog vrta PMF-a. Šetnicu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Badić, a bili su nazočni i drugi predstavnici Grada, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, prodekan i novoizabrani dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić te prodekanica prof. dr. sc. Vesna Benković, zatim pročelnica Biološkog odsjeka prof. dr. sc. Ivančica Ternjej, v.d. voditelj Botaničkog vrta dr. sc. Vanja Stamenković, djelatnici Vrta i ostali uzvanici te predstavnici medija.

Sjenata šetnica podignuta je kao logični nastavak pješačkog mosta na Miramarskoj cesti izgrađenog 2015., čime je uspostavljen trajni pješački prolaz – „pasaž“ od Glavnog željezničkog kolodvora prema Runjaninovoj ulici i Savskoj cesti, neovisno o radnom vremenu Botaničkog vrta. Šetnica je ujedno i nova južna ograda Vrta, dugačka konstrukcija u obliku pergole koja će služiti za sadnju nove velike zbirke penjačica i povijuša: od uresnih glicinija, zanovijeta i pavitina, do botanički zanimljivih vrsta važnih za istraživanja i sveučilišnu nastavu botanike više zagrebačkih fakulteta.

Radi se o jedinoj novogradnji u Botaničkom vrtu od vremena Prvog svjetskog rata, budući da je Vrt zaštićen kao dio Kulturnog dobra Republike Hrvatske i Grada Zagreba (‘Zelena potkova’) te Spomenik parkovne arhitekture. No, ova nova pergola je također i nasljednica stare sjenate šetnice, laubenganga ili ‘laube’, kako su je zvali stari Zagrepčanci, koja se do dvadesetih godina prošloga stoljeća izvorno nalazila oko partera.

Idejno rješenje za šetnicu napravili su stručni savjetnici – botaničari Botaničkog vrta, zajedno s arhitektima i konzervatorima s kojima već više od desetljeća surađuju na projektima obnove izvornih građevina u Vrtu, uz kontinuiranu podršku i pomoć Grada Zagreba. Šetnicu je izgradila tvrtka „Teh-gradnja“ iz Zagreba, odabrana na javnom natječaju, a cijena same izgradnje iznosila je malo više od tri milijuna kuna. Konstrukciju Šetnice, dugačku 320 m, čine stupovi od opeke s drvenim lučnim nosačima i obojenim željeznim elementima, a dodano je i nekoliko svjetlarnika u obliku sjenica za odmor, s malim vidikovcem pri sredini građevine.

Nakon uvodnih pozdrava i obraćanja govornika medijima, gradonačelnik je zajedno s rektorom, dekanicom i voditeljem Vrta, uz pomoć vrtlara koji će se za Šetnicu brinuti, simbolično zasadio prvu biljku – ružu penjačicu – na početnom dijelu Šetnice kod prve (zapadne) sjenice. Simboličnim rezanjem vrpce Sjenata šetnica je otvorena javnosti, a prihvaćen je i gradonačelnikov prijedlog da se Šetnica nazove po utemeljitelju Botaničkog vrta, profesoru botanike Antunu Heinzu, uz 130. godišnjicu utemeljenja Vrta (1889.) i 100. obljetnicu smrti prof. Heinza (1861.-1919.).

Sjenatom šetnicom prof. Antuna Heinza od danas je moguće prolaziti između pješačkog mosta na Miramarskoj do Runjaninove ulice, uz napomenu da je Šetnica i dalje dio Vrta pa u njoj vrijede pravila vrtnoga reda, posebice zabrana prolaska vozilima i uvođenja pasa.

STOP JEDNOKRATNOJ PLASTICI!

Od 2019. u Vrtu više nisu dostupni proizvodi od jednokratne plastike.

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda na tržištu EU-a za koje postoje alternative, veće recikliranje plastičnih boca te smanjenje filtera za cigarete koji sadrže plastiku za 50 posto do 2025. godine. Po Direktivi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koje su dogovorene između tri glavne institucije EU-a još u prosincu 2018., uvodi se zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu za sve zemlje članice od 2021.g.

Na svjetskoj razini plastika čini 85 % morskog otpada. Plastika čak dospijeva ljudima u pluća i u hranu koju jedu, a još nije poznato kakav učinak na zdravlje ima mikroplastika u zraku, vodi i hrani!

Iz navedenih razloga, Botanički vrt PMF-a pridružuje se inicijativi Europske komisije pa od 2019. više nećemo dijeliti (prodavati) jednokratne plastične vrećice tijekom rasprodaja biljnog materijala. Molimo vas da i vi podržite ovu važnu inicijativu, prestanete koristiti jednokratnu plastiku, a u Vrt se uputite s vlastitim cekerima, košarama i sl. Za one koji zaborave, uvijek ćemo imati u ponudi naše platnene  vrećice i malo novonskog papira za umotanja tegla.

OPREZ – GRADILIŠTA U VRTU

OPREZ! Zbog izgradnje nove južne ograde – sjenate šetnice i obnove javnog zahoda dijelovi Vrta su ograđeni!

Jugozapadni dio perivoja duž glavne staze ograđen je zaštitnom ogradom. Ulaz u Vrt moguć je do 14.00 h kroz kolni ulaz, prema sjeveru između zgrada uprave i zavoda te prema jugu, skretanjem prije stare sredozemne kamenjare. Prostor kod izložbenog paviljona, kao i čitava trasa južne ograde također su ograđeni pa vas molimo da ne prilazite zbog opasnosti na gradilištu (djeca moraju biti pod stalnim nadzorom starijih osoba!). Radovi će potrajati do lipnja.

Na sjevernoj strani Vrta, između glavnog i pomoćnog ulaza, obnavlja se stari javni zahod. Gradilište je ograđeno, ali je kretanje uz gradilište omogućeno. Ulazak je moguć i kroz pomoćni ulaz nasuprot stakleniku. Obnova javnog zahoda potrajat će do svibnja i za to vrijeme NIJE MOGUĆE KORIŠTENJE zahoda, na čemu se ispričavamo.

ZIMSKO MIROVANJE

Zatvaranje Vrta za javnost zbog zimskog mirovanja nastupa u subotu, 1. prosinca. Vrt se javanost otvaran ponovo na proljeće, u ožujku ili travnju 2019., ovisno o vremenskim prilikama.
U PETAK, 29. studenog, organiziramo posljednji obilazak Vrta za građanstvo u pratnji stručnjaka Uprave. Polazak je s glavnog ulaza (Mihanovićeva ulica) u 12.00 h.
Bit će govora o Vrtu i njegovim zbirkama, planovima za budućnost i našoj novoj južnoj ogradi – sjenatoj šetnici, čiji završetak s nestrpljenjem iščekujemo na proljeće sljedeće godine.

Uprava

arrow_upward Skip to content