DJELATNOSTI Moderni botanički vrtovi su akademska mjesta posvećena istraživanju i očuvanju biljaka. Botanički vrtovi su globalne riznice u vrijeme velikih ekoloških kriza, mjesta posvećena uzgoju, proučavanju i izlaganju dokumentiranih zbirki živih biljaka. PROČITAJ VIŠE UZGOJ Najveći dio svojti koje su izložene javnosti uzgojen je iz sjemenki. Proces uzgoja neke nove svojte je dugotrajan i spor; svake godine sa stotinjak botaničkim vrtova diljem svijeta izmjenjujemo katalog skupljenih sjemenki. PROČITAJ VIŠE EDUKACIJA I ISTRAŽIVANJA Jedna od glavnih zadaća botaničkih vrtova je da budu ‘obrazovališta, učilišta’ (A. Heinz, 1892.). O biljkama i botaničkim vrtovima može se učiti na različitim razinama, a takva je i struktura naših posjetitelja; u Vrt podjednako dolaze amateri i stručnjaci, ljubitelji i slučajni prolaznici. PROČITAJ VIŠE IZLOŽBE, PREDAVANJA I MANIFESTACIJE U nastojanjima da što bolje predočimo djelatnosti Vrta organiziramo izložbe povezane s biljkama. Izložbe priređujemo od 2007., kad je obnovljen izložbeni paviljon, koji je trenutno jedini izložbeni i edukacijski prostor u Vrtu. PROČITAJ VIŠE Vrt svake godine surađuje s brojnim domaćim i stranim institucijama, udrugama i pojedincima. SURADNJA I PROJEKTI Među najvažnijom suradnjom ističemo onu s botaničkim vrtovima diljem Europe i svijeta, putem razmjene biljnog materijala, znanja i iskustava u uzgoju određenih biljaka i sakupljanju uzoraka za znanstvena istraživanja. PROČITAJ VIŠE OBNOVA POVIJESNIH GRAĐEVINA Botanički vrt zaštićen je kao Spomenik parkovne arhitekture. Zahvaljujući donacijama i sredstvima Grada Zagreba, od 2006. započeli smo s detaljnom restauracijom povijesnih građevina u Vrtu, sukladno strogim pravilima konzervatorske struke. PROČITAJ VIŠE

Izložbe, predavanja i manifestacije

U nastojanjima da što bolje predočimo djelatnosti Vrta i populariziramo znanstvene discipline povezane s biljkama, važne su i vrijedne naše izložbe s botaničkim temama, uglavnom namijenjene najbrojnijim posjetiteljima – učenicima osnovnih škola. Izložbe priređujemo od 2007., kad je obnovljen izložbeni paviljon, koji je trenutno jedini izložbeni i edukacijski prostor u Vrtu. Do obnove paviljona, izložbe povodom obilježavanja 115. i 120. obljetnice Vrta te predstavljanje obnove građevina, odvijale su se na otvorenom ili u središnjem dijelu izložbenog staklenika.

 • done2008. Velebitska degenija – simbol naše vrijedne flore. Izložbom je predstavljena naša najpoznatija endemična biljka, simbol vrijedne hrvatske flore i naših planina te program ex situ zaštite naših zaštićenih biljnih svojti kroz licencirani uzgoj i prodaju.
 • done2008. Bonsai izložba. U suradnji s Bonsai klubom Zagreb izložili smo najljepše primjerke naših bonsai majstora te prikazali neke od tajni ove drevne hortikulturne vještine i zanata.
 • done2008/9. Deus creavit, Linnaeus disposuit! : Život i djelo Carla Linneausa i njegovih učenika. Prikazani su život i djelo Carla von Linnéa na tristotu godišnjicu njegova rođenja.
 • done2008/9. List. Izložba se bavi listom, najvažnijim biljnim organom: njegovim ulogama, morfologijom i anatomijom, a namijenjena je osnovnoškolcima.
 • done2008/9. Otisci:prst, šapa, list… Izložba je postavljena povodom obilježavanja 150-te obljetnice rođenja Ivana Vučetića, izumitelja sistematizacije otisaka prstiju.
 • done2009. 120 godina Botaničkog vrta PMF-a. Na izložbi je prikazan osnutak Vrta te njegovo neprekinuto djelovanje tijekom 120 godina.
 • done2010. Botanički vrtovi i arboretumi Hrvatske – čuvari zbirki živih biljaka. U suradnji s kolegama iz drugih botaničkih vrtova, arboretuma i zbirki Hrvatske prikazana je povijest i djelatnost tih vrtova.
 • done2011. Čudesna šuma. Povodom Međunarodne godine šuma prikazali smo šumski ekosustav i njegov značaj za život na Zemlji, a izložba je namijenjena prvenstveno mališanima.
 • done2012. Proljeće u čudesnoj šumi. Kao nastavak na prethodnu izložbu, prikazana je šuma u proljeće, s naglaskom na brojne proljetnice koje uzgajamo u Vrtu.
 • done2013. U Hrvatskoj se fura NATURA – hrvatska kockica u europskoj slagalici. Izložba je priređena povodom nastupanja na snagu NATURA 2000 programa zaštite, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode.
 • done2014/5. Vert za biline – izložba fotografija Vrta od osnutka do Drugog svjetskog rata. Kroz uvećane stare fotografije i opise prikazan je život Vrta od 1889. do 1939.
 • done2016./7. Mesožderke napadaju! Izložba biljki mesožderki na kojoj su prikazani najvažniji rodovi te zanimljivosti vezane uz različite mehanizme privlačenja i ‘hvatanja’ kukaca. Prikazane su i izvorne fotografije glavnog autora izložbe, našeg suradnika i stručnjaka za kukcojedne biljke, Williama Teocchia.
 • done2017. održana je izložba ‘Botanička ilustracija’, na kojoj su izložene ilustracije i slike biljaka izrađene tijekom likovne kolonije u Vrtu. U prigodnom predavanju istaknuti austrijsko-njemački botaničar W. Lack govorio je o povijesti i važnosti ove discipline za prirodoslovlje.

Uz izložbe i radionice, u paviljonu se često održavaju stručna i popularna predavanja te predstavljanje knjiga s različitim temama vezanim za Vrt, botaniku, hortikulturu i srodna područja. Predavanja su otvorena javnosti, a najčešće ih vežemo za određena događanja ili datume, poput Dana planeta Zemlje, Dana biološke raznolikosti, Dana četvrti Donji grad, u sklopu Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, Floraarta itd. Prigodna predavanja posebno su istaknuta i najavljena na internetu, a često i kroz tv i radio priloge.

Povremeno se u paviljonu odvijaju stručni skupovi, radionice i sastanci skupina, udruga i sekcija koje djeluju u području biologije i ostalih prirodnih znanosti, a uključene su u djelatnosti kojima se bavi i Vrt. To su, primjerice, sastanci sekcije Hrvatskog botaničkog društva, uredništva znanstvenih i popularizacijskih časopisa, školski aktivi biologije i prirode, stručne radionice ekspertnih skupina IUCN-a itd.

Od 1969. povezani smo i surađujemo s organizatorima čuvene zagrebačke izložbe cvijeća Floraart, kad je Vrt prvi puta izlagao izloške iz Zbirke, a u nekoliko navrata su nam dodijeljene nagrade. Danas je suradnja uspostavljena na stručnoj razini pa se sva predavanja u sklopu Floraart-a odvijaju u našem izložbenom paviljonu.

Predavanja i radionice odvijaju se tijekom čitave sezone, a najvećim brojem u sklopu manifestacija koje obilježavamo u Vrtu. Ističemo najvažniju: Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskekoja se od 2011. redovito održava u svibnju diljem Hrvatske. Manifestaciju organizira Sekcija botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki pri HRVATSKOM BOTANIČKOM DRUŠTVU, a cilj joj je predstavljanje naših botaničkih zbirki, podizanje svijesti kod njihovih vlasnika i javnosti, popularizacija djelatnosti, očuvanje okoliša itd. Svake godine sve se više vrtova uključuje u ovu manifestaciju, koja je postala prepoznata kod naših posjetitelja te privlači velik interes medija. Zahvaljujući velikom trudu pojedinaca – zaposlenika koji vode vrijedne zbirke, pojedini vrtovi bit će obnovljeni zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova.
Više o Tjednu pročitajte u objavljenim člancima dr. sc. Sanje Kovačić: Hrvatski botanicki vrtovi, (pdf) Prvi TBVAH (pdf).

arrow_upward Skip to content