Publikacije i suveniri

Osim stručnih i znanstvenih članaka koje objavljujemo u određenim časopisima, za posjetitelje smo priredili niz informativnih tekstova o Vrtu i zbirkama, koje možete naći na info-pločama u samom Vrtu, na ovim mrežnim stranicama te u tiskanom obliku vodiča i knjižica, koji su dostupni u izložbenom paviljonu (povremeno u kisosku na glavnom ulazu te u upravi Vrta). U pripremi su mali vodiči pojedinim zbirkama i botaničkim temama, npr. knjižice o najzanimljivijim stablima, biljkama mesožderkama, mesnaticama, proljetnicama, starim građevinama u Vrtu itd.

‘Mali vodič kroz Botanički vrt PMF-a’ pripremljen 2002. godine sadrži pregršt korisnih informacija i šarenih fotografija, plan Vrta te mali botanički riječnik. Dostupan je na hrvatskom i njemačkom jeziku.
Cijena: 10 kn

‘Pedeset znamenitosti Botaničkoga vrta: obilazak za prolaznika, šetača i ljubitelja’ NOVI je vodič kroz Botanički vrt, kojega smo napisali 2014. godine i predstavili na svečanosti obilježavanja 125. obljetnice Vrta. U modernijem pristupu prilagođenom posjetiteljima ovisno o vremenu kojega mogu posvetiti Vrtu, prikazujemo pedeset odabranih znamenitosti, od pojedinih biljka do zbirki i građevina Vrta. Autori vodiča su botaničari, djelatnici uprave Vrta. Dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku.
Cijena: 50 kn

Iz predgovora

Kako se s vremenom mijenjaju i interesi i način života, tako je ovaj najnoviji Vodič namijenjen posjetiteljima 21. stoljeća: ljudima kojima je vrijeme dragocjeno i ograničeno, koji se ne mogu dugo zadržati na jednome mjestu i moraju žuriti dalje, ali još uvijek vole prirodu, biljke i vrtove. Za Vas smo u ovome Vodiču osmislili tri oblika šetnje našim Vrtom. Ako ste samo u prolazu, čekate primjerice presjedanje na sljedeći vlak na obližnjem Glavnom željezničkom kolodvoru, i imate tek nešto više od 45 minuta vremena, Vama je namijenjena Crvena staza – Staza za prolaznika. Požurit ćete slijedeći crvene točke i obići Botanički vrt razgledavši petnaestak njegovih najznačajnijih znamenitosti. Ostatak ćete pročitati u vlaku. Imate li na raspolaganju sat ili dva, odaberite Plavu stazu – Stazu za šetača. Ona će Vas provesti širim krugom kroz Vrt i uputiti da zastanete na tridesetak

zanimljivih točaka. Ako si, naposljetku, za razgledavanje možete priuštiti čitavo jutro ili ugodno poslijepodne, odaberite Zelenu stazu – Stazu za ljubitelja, ujedno najdužu. Šećući njome, zastat ćete na svim važnim mjestima u Vrtu: upoznat ćete naše zbirke hrvatske flore, nasade uresnica, vrijedne primjerke drveća i najzanimljivije građevine te razgledati izložbu koja je postavljena u izložbenome paviljonu. Pritom ćete stići i predahnuti na klupama u hladovini, zastati da čujete pjev ptičice, razmijeniti pokoju riječ s djelatnicima Vrta ili drugim posjetiteljima te razgledati ponudu naših suvenira. Na većini točaka, kojima Vas vode staze, dočekat će Vas i infoploče s kojih ćete moći saznati mnoštvo dodatnih zanimljivosti.

Urednica, dr.sc. Sanja Kovačić

‘Trideset zakonom zaštićenih vrsta hrvatske flore u uzgoju Botaničkog vrta PMF-a’ prva je u zamišljenom nizu knjižica – malih vodiča Zbirkom Botaničkog vrta. Stručna savjetnica, Dr. sc. Sanja Kovačić u ovom je djelu prikazala trideset odabranih biljaka naše flore koje se uzgajaju u Vrtu. Kupite knjižicu i pogledajte biljku uživo na istaknutim površinama!

Cijena: 30 kn

‘Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu’ je monografija objavljena o stotoj obljetnici utemeljenja Vrta. Autorica knjige je dr. Ljerka Regula-Bevilacqua, bivša upraviteljica Vrta. Knjiga je dostupna u knjižarama.

Cijena: 200 – 245 kn

‘Izložbeni paviljon u Botaničkom vrtu’ malena je monografiju izdana 2007. prigodom svečanog otvorenja obnovljenog izložbenog paviljona. U knjizi su iznesene mnoge zanimljivosti o povijesti i složenom postupku obnove te građevine, sve to popraćeno mnoštvom korisnih fotografija. Autori monografije su ing. arh. konzervator Mladen Perušić i mr.sc. Biserka Juretić.

Cijena knjige: 100 kn

‘Flora Medvednice’ mali je vodič kroz biljni svijet Zagrebačke gore, namijenjen šetaču i ljubitelju prirode, rekreativcu i planinaru, svakom Zagrepčancu i njegovu gostu. Knjiga nas upoznaje s oko 250 vrsta najčešćih biljaka Medvednice s kojima se možemo susresti i na drugim brdskim područjima kontinentalne Hrvatske, što svakako pridonosi njezinoj upotrebljivosti i vrijednosti. Autori knjige su dr.sc. Sanja Kovačić i prof. dr. sc. Toni Nikolić. Dostupna je u knjižarama.

Cijena: od 190 kn

‘Flora jadranske obale i otoka’ vodič je koji prirodnjaku amateru nastoji približiti najvažnije predstavnike biljnog svijeta hrvatskog mediterana. Prikazano je 250 najčešćih vrsta razvrstanih u skupine: papratnjače, golosjemenjače, drvenaste kritosjemenjače (drveće, grmlje, penjačice), zeljaste kritosjemenjače (bijeli cvjetovi, žuti i narančasti cvjetovi, crveni i ružičasti cvjetovi, plavi i ljubičasti cvjetovi, zeleni i smeđi cvjetovi), trave, šiljevi i sitovi. Grupa autora, među kojima je i troje botaničara Vrta. Knjiga je dostupna u knjižarama. Cijena: od 209 kn

Suveniri

Za uspomenu na posjet možete kupiti različite suvenire iz naše skromne ponude; male i velike, za manje ili više novaca, od ukrasnih češera s naših stabala, razglednica i pisaćeg materijala do prigodnih majica, platnenih vrećica i kišobrana s motivima Vrta. Suveniri su dostupni u izložbenom paviljonu, a povremeno u kisoku na glavnome ulazu.

arrow_upward Skip to content