POVIJEST Botanički vrt u Zagrebu najstariji je u Hrvatskoj Potrebu osnivanja botaničkog vrta u Zagrebu izrekao je 1876. tadašnji rektor Sveučilišta prof. S. Spevec, a ujedno je davao veliku podršku prof. B. Jirušu koji je nastojao da se ta zamisao provede u djelo. Profesor Jiruš je obavio mnoge predradove no 1886. vratio se u Prag. PROČITAJ VIŠE BOTANIČKI VRTOVI Čemu služe Botanički vrtovi? Botanički vrtovi, zajedno s drugim stručnim i znanstvenim institucijama,uvelike se posvećuju istraživanju, uzgoju i zaštiti autohtonih biljaka, informiranju i ekološkom obrazovanju, studenata i učenika, tako i ostalih posjetitelja Vrta. PROČITAJ VIŠE LOKACIJA Gdje se nalazimo? Botanički vrt PMF-a čini južni dio zagrebačke, donjogradske Zelene ili Lenucijeve potkove; prostire se od Miramarske ceste na istoku do Runjaninove ulice na zapadu, uz Mihanovićevu ulicu i Marulićev trg na sjeveru, dok mu južnu granicu čini željeznički nasip. PROČITAJ VIŠE VRTNI RED Muzej na otvorenom Vrt i njegov sadržaj (građevine, infrastruktura, biljke i životinje) zaštićeni su 1971. kao spomenik prirode i kulture te kao dio kulturnog dobra Republike Hrvatske (Zelena potkova). PROČITAJ VIŠE DJELATNICI Stručna briga o Vrtu Od samog osnutka Vrt pripada kategoriji sveučilišnih vrtova, što mu je odredilo prvu i osnovnu namjenu da služi sveučilišnoj nastavi i znanstvenom te stručnom radu. PROČITAJ VIŠE

 

Pripadnost

Botanički vrt posebna je ustrojstvena jedinica Biološkog odsjeka i vlasništvo PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKOG FAKULTETA. Od samog osnutka Vrt pripada kategoriji sveučilišnih vrtova, što mu je odredilo prvu i osnovnu namjenu da služi sveučilišnoj nastavi i znanstvenom te stručnom radu. Danas je njegova uloga puno šira, među ostalim s naglaskom na cjeloživotnu naobrazbu i očuvanje biološke raznolikosti. Iako Vrt nije vlasništvo grada Zagreba, on je već u davna vremena osnivanja imao funkciju gradskog perivoja. Dapače, tada je to bio uvjet pod kojim mu je gradska općina dodijelila zemljište!

Stručnu brigu o zbirci Vrta, organizaciji rada, projektima i publicističkoj djelatnosti vodi uprava Vrta: biolozi (botaničari) – voditeljica Vrta i stručni savjetnici (‘kustosi zbirki’) te viša tehničarka, a administrativne poslove vodi administratorica.

Uprava

Dr. sc. Vanja Stamenković

Stručni savjetnik
v. d. VODITELJ Botaničkog vrta

Zaduženja i specijalnosti: stručni i financijski voditelj Vrta, tehnička organizacija poslova, vodi dendrološke zbirke u perivoju i staklenicima te zbirku palmi, webmaster stranica Vrta.
Autor je osamdesetak znanstvenih, stručnih i popularnih radova. Popis radova – bibliografija

Doktorirao je na temu fiziologije obrane od UV stresa velebitske degenije. Doktorska disertacija

Dr. sc. Sanja Kovačić

Stručna savjetnica

Zaduženja i specijalnosti: vodi zbirke toplog staklenika, zbirke trajnica (cvjetni spektar), eumediteransku biljno-geografsku skupinu (kamenjaru), paprati toplih staklenika i papratarij, sudjeluje u istraživanju ekologije klijanja sjemenki i uzgoj autohtonih, endemičnih biljnih vrsta.
Autorica je više od 250 znanstvenih, stručnih i popularnih radova. Popis radova – bibliografija

Doktorirala je na temu srodstvenih odnosa i korologije roda Campanula (zvončići). Doktorska disertacija

Dr. sc. Dubravka Sandev

Stručna savjetnica

Zaduženja i specijalnosti: vodi zbirke sukulenata i kukcojednih biljaka, uređuje bazu podataka i katalog sjemenki, radionice sjetve i sl. za djecu, vodi dječji povrtnjak, vodi istraživanja ekologije klijanja sjemenki, sudjeluje u organizaciji izložbi Vrta.
Autorica je pedesetak znanstvenih, stručnih i popularnih radova. Popis radova – bibliografija
Doktorirala je na temu utjecaja troske na rast i fiziološke procese graha. Doktorska disertacija

Ivana Ćosić-Habulin, dipl. ing. agr.

Viša tehničarka

Zaduženja: sjemenarstvo (sakupljanje, čišćenje i analiza plodova i sjemenki, izrada publikacije Delectus seminum, pohrana sjemenki u banku sjemenki), laboratorijski poslovi, zaštita bilja, graviranje pločica itd.

Ljerka Šetin

Administratorica

Zaduženja: administrativni poslovi Vrta vezani za djelatnike, računovodstvo i blagajna, komunikacija s javnošću, organizacija vodiča itd.

Djelatnici

O zbirkama, nasadima i građevinama brinu radnici Vrta; nadvrtlarica, sedam vrtlara i šest pomoćnih vrtlara, majstor stolar i majstor bravar, dva pomoćna radnika te tri čuvara.

arrow_upward Skip to content