DJELATNOSTI Moderni botanički vrtovi su akademska mjesta posvećena istraživanju i očuvanju biljaka. Botanički vrtovi su globalne riznice u vrijeme velikih ekoloških kriza, mjesta posvećena uzgoju, proučavanju i izlaganju dokumentiranih zbirki živih biljaka. PROČITAJ VIŠE UZGOJ Najveći dio svojti koje su izložene javnosti uzgojen je iz sjemenki. Proces uzgoja neke nove svojte je dugotrajan i spor; svake godine sa stotinjak botaničkim vrtova diljem svijeta izmjenjujemo katalog skupljenih sjemenki. PROČITAJ VIŠE EDUKACIJA I ISTRAŽIVANJA Jedna od glavnih zadaća botaničkih vrtova je da budu ‘obrazovališta, učilišta’ (A. Heinz, 1892.). O biljkama i botaničkim vrtovima može se učiti na različitim razinama, a takva je i struktura naših posjetitelja; u Vrt podjednako dolaze amateri i stručnjaci, ljubitelji i slučajni prolaznici. PROČITAJ VIŠE IZLOŽBE, PREDAVANJA I MANIFESTACIJE U nastojanjima da što bolje predočimo djelatnosti Vrta organiziramo izložbe povezane s biljkama. Izložbe priređujemo od 2007., kad je obnovljen izložbeni paviljon, koji je trenutno jedini izložbeni i edukacijski prostor u Vrtu. PROČITAJ VIŠE Vrt svake godine surađuje s brojnim domaćim i stranim institucijama, udrugama i pojedincima. SURADNJA I PROJEKTI Među najvažnijom suradnjom ističemo onu s botaničkim vrtovima diljem Europe i svijeta, putem razmjene biljnog materijala, znanja i iskustava u uzgoju određenih biljaka i sakupljanju uzoraka za znanstvena istraživanja. PROČITAJ VIŠE OBNOVA POVIJESNIH GRAĐEVINA Botanički vrt zaštićen je kao Spomenik parkovne arhitekture. Zahvaljujući donacijama i sredstvima Grada Zagreba, od 2006. započeli smo s detaljnom restauracijom povijesnih građevina u Vrtu, sukladno strogim pravilima konzervatorske struke. PROČITAJ VIŠE

Suradnja i projekti

Poput spomenute suradnje s organizatorima Flora-arta, Vrt svake godine surađuje s brojnim domaćim i stranim institucijama, udrugama i pojedincima, kroz stručne projekte, konzultantske i savjetodavne usluge, istraživanja, zajednička događanja i sl.

Među najvažnijom suradnjom ističemo onu s botaničkim vrtovima diljem Europe i svijeta, putem razmjene biljnog materijala, znanja i iskustava u uzgoju određenih biljaka i sakupljanju uzoraka za znanstvena istraživanja. Takvom suradnjom moguće je pribaviti vrlo rijetke i vrijedne biljke te ih prikazati posjetiteljima, ali i doći do podataka o npr. suzbijanju štetnika i bolesti koje mogu uništiti naše zbirke. Nakon obnove izložbenog staklenika u podrumskom dijelu bit će uređena mali laboratorij i banka sjemena, u koju ćemo sustavno pohranjivati spore i sjemenke biljnih svojti hrvatske flore.

Botanički vrt PMF-a je hrvatski predstavnik u Konzorciju europskih botaničkih vrtova – strukovnoj udruzi botaničkih vrtova koja djeluje unutar krovne, globalne organizacije – Svjetske udruge botaničkih vrtova (BGCI). Konzorcij je osnovan 1994. s ciljem planiranja različitih inicijativa važnih za europske botaničke vrtove, a naročito implementacije Konvencije biološke raznolikosti i ostalih europskih politika i strategija.

Kroz suradnju s domaćim institucijama omogućeno nam je predstavljanje naše prirodne baštine i vrijedne flore npr. nacionalnih parkova i parkova prirode, koji su prvi čuvari endemičnih i zaštićenih biljaka u Hrvatskoj. Također nastojimo očuvati dijelove naše Zbirke – biljke koje zbog nedostatka primjerenog uzgojnog prostora ne možemo sami razmnožiti; primjerice, u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom radimo na obnovi zbirke kultivara jorgovana, koji su prije više desetljeća bili darovani iz jednog od glavnih svjetskih centara uzgoja jorgovana, Kraljevskog botaničkog vrta u Hamiltonu (Kanada).

Vrlo su vrijedni podaci o štetnicima, kukcima i gljivama, ali i korisnim životinjama koje obitavaju u Vrtu, a koje dobivamo kroz istraživanja te izradu završnih i diplomskih radova (PMF, Šumarski fakultet, Agronomski fakultet). Na temelju takvih podataka uspješno suzbijamo opasne štetnike poput hrastove stjenice i gljiva truležnica, a štitimo pedesetak vrsta ptica, šišmiša i korisnih kukaca oprašivača.

Niz godina djelatnici Vrta sudjelovali su u projektima obnove planinskih botaničkih vrtova na Zavižanu (NP Velebit) i u Kotišini (Biokovo), a danas je naša uloga savjetodavna jer je zapošljavanjem stručnog osoblja u tim institucijama stvoren uvjet za potpunu obnovu i stalno održavanje planinskih vrtova.

  1. sastanak predstavnika u Konzorciju europskih botaničkih vrtova (EBGC) u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu, 2014.
arrow_upward Skip to content