DJELATNOSTI Moderni botanički vrtovi su akademska mjesta posvećena istraživanju i očuvanju biljaka. Botanički vrtovi su globalne riznice u vrijeme velikih ekoloških kriza, mjesta posvećena uzgoju, proučavanju i izlaganju dokumentiranih zbirki živih biljaka. PROČITAJ VIŠE UZGOJ Najveći dio svojti koje su izložene javnosti uzgojen je iz sjemenki. Proces uzgoja neke nove svojte je dugotrajan i spor; svake godine sa stotinjak botaničkim vrtova diljem svijeta izmjenjujemo katalog skupljenih sjemenki. PROČITAJ VIŠE EDUKACIJA I ISTRAŽIVANJA Jedna od glavnih zadaća botaničkih vrtova je da budu ‘obrazovališta, učilišta’ (A. Heinz, 1892.). O biljkama i botaničkim vrtovima može se učiti na različitim razinama, a takva je i struktura naših posjetitelja; u Vrt podjednako dolaze amateri i stručnjaci, ljubitelji i slučajni prolaznici. PROČITAJ VIŠE IZLOŽBE, PREDAVANJA I MANIFESTACIJE U nastojanjima da što bolje predočimo djelatnosti Vrta organiziramo izložbe povezane s biljkama. Izložbe priređujemo od 2007., kad je obnovljen izložbeni paviljon, koji je trenutno jedini izložbeni i edukacijski prostor u Vrtu. PROČITAJ VIŠE Vrt svake godine surađuje s brojnim domaćim i stranim institucijama, udrugama i pojedincima. SURADNJA I PROJEKTI Među najvažnijom suradnjom ističemo onu s botaničkim vrtovima diljem Europe i svijeta, putem razmjene biljnog materijala, znanja i iskustava u uzgoju određenih biljaka i sakupljanju uzoraka za znanstvena istraživanja. PROČITAJ VIŠE OBNOVA POVIJESNIH GRAĐEVINA Botanički vrt zaštićen je kao Spomenik parkovne arhitekture. Zahvaljujući donacijama i sredstvima Grada Zagreba, od 2006. započeli smo s detaljnom restauracijom povijesnih građevina u Vrtu, sukladno strogim pravilima konzervatorske struke. PROČITAJ VIŠE

Čime se bavimo

Osnovne zadaće i namjenu botaničkih vrtova već smo opisali, a tome možemo pridodati još jednu modernu definiciju, koja dobro opisuje čime se danas bavimo u botaničkim vrtovima;
Moderni botanički vrtovi su globalne riznice u vrijeme velikih ekoloških kriza, mjesta posvećena uzgoju, proučavanju i izlaganju dokumentiranih zbirki živih biljaka. Oni nisu samo turistička atrakcija, već istraživački centri i centri zaštite prirode, koji: su posvećeni razvoju, dokumentiranju, provjeri, održavanju, razmjeni, razmnožavanju i diseminaciji svojih zbirki biljaka i znanja,služe kao referentni centri za identifikaciju biljnih vrsta, registraciju kultivara, nomenklaturu (nazivoslovlje) te istraživačku botaniku, imaju veliku ulogu u zaštiti prirode, posebice rijetkih i ugroženih biljaka, ponekad kao posljednja utočišta za spas izumirućih vrsta.

Aktivnosti u botaničkim vrtovima, njihov opseg i broj, prije svega ovise o kadrovskim i financijskim mogućnostima: najznamenitiji botanički vrtovi u svijetu, poput njemačkog Botaničkog vrta i muzeja u berlinskom Dahlemu, britanskog Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu, američkog Botaničkog vrta Missouri itd., imaju velik broj odjela, ogromne zbirke, stotine zaposlenika i milijunske budžete te ih zaista smatramo pravim istraživačkim centrima. U manjim vrtovima mogućnosti su ograničene, ali svejedno imaju važnu ulogu u čuvanju zbirki vrijednih biljaka, edukaciji i zaštiti prirode. U takve vrtove se i sami ubrajamo pa se bavimo, u skladu s našim mogućnostima, svim osnovnim zadaćama iz navedenih definicija.
Osim čuvanja i razvijanja zbirki raznih biljaka, danas su nam najvažniji predstavnici naše flore, koja je vrlo bogata u europskim razmjerima. Sakupljanje biljaka u prirodi (uz sve potrebne dozvole Agencije za zaštitu prirode) te njihov uzgoj i uspostavljanje trajnih ex situ populacija u Vrtu, smatramo jednom od najvažnijih zadataka.
U suradnji s raznim institucijama u Hrvatskoj razmjenjujemo znanja i iskustva, s nastojanjem da se obnove stare i uspostave nove botaničke zbirke, a putem Konzorcija europskih botaničkih vrtova povezani smo s kolegama u Europi i svijetu. Sve što radimo u Vrtu također ima edukativni karakter: zaista je moguće ispričati priču gotovo o svakoj biljci, poslu i građevini i naučiti posjetitelje nešto novo. To može biti priča o važnosti livada, koje polako nestaju u Europi i Hrvatskoj, o ulazi pčela i drugih kukaca kao oprašivača, o otrovnim biljkama koje su ujedno izvori ljekovitih tvari, o našim endemičnim biljkama koje ne rastu nigdje drugdje u svijetu itd. Ta naša znanja prenosimo posjetiteljima izravno, tijekom obilaska Vrta s vodičem, na stručnim predavanjima i u brojnim tv i radio javljanjima, a posredno u našim informativnim tekstovima, publikacijama te izložbama. Korisne (i iskoristive) informacije dobivamo kroz povremena stručna i znanstvena istraživanja, a rezultate primjenjujemo za razvoj naših zbirki. U budućnosti se planiramo još više posvetiti uzgoju i istraživanjima biljaka hrvatske flore, obnovi infrastrukture i građevina u Vrtu te edukacijskim projektima, nadajući se dodatnim izvorima financiranja.

Moderni botanički vrtovi su akademska mjesta posvećena istraživanju i očuvanju biljaka.

arrow_upward Skip to content